Διαδικασία Σωστής Αποστείρωσης Εργαλείων

Τα χέρια αποτελούν ένα αισθησιακό και αποκλειστικά θηλυκό κομμάτι της γυναικείας παρουσίας και η φροντίδα τους είναι απαραίτητη μια και τα γυναικεία χέρια ταλαιπωρούνται με ποικίλους τρόπους είτε μέσα στο σπίτι είτε έξω από αυτό.

Η περιποίηση των χεριών φαίνεται απλή διαδικασία και ευχάριστη. Όσο απλή όμως και αν είναι, είναι εξίσου σημαντική και εγκυμονεί κινδύνους αν δεν πραγματοποιείται με τους απαραίτητους κανόνες ασφαλείας από τις διάφορες αρρώστιες.

Διαδικασία αποστείρωση στα εργαλεία μας

Διαδικασία Σωστής Αποστείρωσης Εργαλείων

Διαδικασία Σωστής Αποστείρωσης Εργαλείων

  • Στεγνώνουμε τα εργαλεία μας με χαρτοπετσέτα ή καθαρή πετσέτα. Στεγνώνουμε πολύ καλά (περίπου 10-12 όρων πρέπει να αφήσετε). Ή μπορείτε να βάλετε στον φούρνο στεγνώματος θα είναι πιο γρήγορα. Για παράδειγμα σε Κλίβανος Ξηράς Αποστείρωσης ULKA Jupiter.
  •  Τοποθετούμε τα εργαλεία σε συσκευή υψηλής θερμοκρασίας.

Σε κλίβανο ξηράς 180C για 40′

 

Κλίβανος Αποστείρωσης Ξηρής Θερμότητας 300W

Κλίβανος Αποστείρωσης Ξηρής Θερμότητας 300W

Αποστειρωτής Εργαλείων Με Μικροσφαιρίδια Χαλαζία

Αποστειρωτής Εργαλείων Με Μικροσφαιρίδια Χαλαζί

 

 

 

  • Αφού αποστειρωθούν τα βγάζουμε με καθαρή πετσέτα ή αποστειρωμένη λαβίδα και τα τοποθετούμε επάνω σε καθαρή και αποστειρωμένη επιφάνεια για να κρυώσουν.
  • Αφού κρυώσουν με αποστειρωμένα γάντια ή αποστειρωμένη λαβίδα τα τοποθετούμε μέσα σε  σακουλακια αποστειρωσης μανικιουρ  ή βάλουμε εργαλεία σε Αποστειρωτής UV. Σε αυτές τις συσκευές, τοποθετούμε εργαλεία που πρέπει να απολυμανθούν, όπως για παράδειγμα λίμες, χτένες, ψαλίδια κομμωτικής, μπάφερ, διαχωριστικά δακτύλων, ξύλινες σπάτουλες κλπ. Εννοείται φυσικά ότι δεν τοποθετούμε εργαλεία που έχουν έρθει σε επαφή με μολυσματικές ασθένειες όπως μύκητες ή αίμα. Σε τέτοια περίπτωση τα εργαλεία πρέπει να αποστειρώνονται σε υψηλές θερμοκρασίες ή να πετιούνται.
Αποστειρωτής UV

Αποστειρωτής UV

Σακουλακια αποστειρωσης μανικιουρ

Σακουλακια αποστειρωσης μανικιουρ

Πινέλα, λαδάκια επωνυχίων και τα βερνίκια νυχιών δεν χρειάζονται πέταμα ή κάποιου είδους απολύμανση αφού δεν έρχονται σε επαφή με αίμα ή μύκητες, αλλά απλώνουν το προϊόν επάνω στα νύχια. Όλα τα διαδικασία κάνουμε στα γάντια.

Αποστείρωση είναι η διαδικασία με την οποία αφαιρούμε πλήρως όλους τους μικροοργανισμούς, τους ιούς, τα παράσιτα, τα μικρόβια αλλά και όλα τα σπόρια τους.

Απολύμανση είναι η διαδικασία με την οποία αδρανοποιούνται ή αφαιρούνται οι επιβλαβείς μικροοργανισμοί και οι μολυσματικοί παράγοντες, που μπορεί να είναι από ραδιενεργά υλικά μέχρι μικρόβια, φυτικά βακτήρια, μερικοί μύκητες και μερικοί ιοί. Η βασική διαφορά με την αποστείρωση είναι ότι στην απολύμανση δεν καταστρέφονται τα σπόρια τους, ούτε όλων των ειδών μύκητες και ιοί.

Διαδικασία Σωστής Αποστείρωσης Εργαλείων

Διαδικασία Σωστής Αποστείρωσης Εργαλείων Διαδικασία Σωστής Αποστείρωσης Εργαλείων

Όλα τα εργαλεία που έρχονται ή μπορεί να έρθουν σε επαφή με αίμα ή όσα εργαλεία έχουν έρθει σε επαφή με μολυσματικά σπόρια, θα πρέπει να αποστειρώνονται ή να πετιούνται εάν δεν μπορούμε να τα αποστειρώσουμε.

Διαδικασία Σωστής Αποστείρωσης Εργαλείων

Έτσι, λίμες ή διαχωριστικά δακτύλων που έχουν έρθει σε επαφή με μύκητες θα πρέπει να πετιούνται καθώς η απολύμανση δεν αρκεί για να αφαιρεθούν τυχόν σπόρια ή όλων των ειδών οι μύκητες. Σε περίπτωση που δεν έχουμε επαφή με μύκητες όμως, η απολύμανση αυτών των εργαλείων αρκεί και είναι ασφαλής.

Ενδεικτικά αναφέρονται ορισμένα εργαλεία και τι πρέπει να κάνετε σε κάθε περίπτωση. Φυσιολογικές συνθήκες είναι η συνήθης χρήση των υλικών, ενώ επαφή με μολύνσεις είναι σε περίπτωση χρήσης σε μύκητες ή άλλες μολυσματικές ασθένειες.

 

Φυσιολογικές Συνθήκες Σε επαφή με μολύνσεις
Λίμες Απολύμανση Πέταμα
Μπάφερ Απολύμανση Πέταμα
Διαχωριστικά δακτύλων Απολύμανση Πέταμα
Πενσάκι επωνυχίων Αποστείρωση Αποστείρωση
Pusher Αποστείρωση Αποστείρωση
Κόφτης Νυχιών Απολύμανση Αποστείρωση
Ψαλίδια Κομμωτικής Απολύμανση Αποστείρωση
Χτένες – τσιμπιδάκια Απολύμανση Πέταμα
Ηλεκτρόδια αισθητικής Απολύμανση Αποστείρωση ή Πέταμα
Φρεζάκια τροχών Αποστείρωση Αποστείρωση

Τι να πάρω;

Εάν είσαι κατάστημα manicure – pedicure ή χώρος αισθητικής, τότε σίγουρα χρειάζεσαι ένα αποστειρωτή χαλαζία για τα μικρά εργαλεία (pusher / πενσάκια), ένα κλίβανο UV για τα υπόλοιπα (μπάφερ – λίμες), κλίβανο ξηρής θερμότητας για τα ινστιτούτα αισθητικής ή για πιο μεγάλα εργαλεία (ποδολογίας) και πιθανώς και ένα αποστειρωτή υπερήχων για το βαθύ καθαρισμό των εργαλείων.

Αν είσαι κομμωτήριο, τότε αντίστοιχα χρειάζεσαι UV για ψαλίδια χτένες κλπ και ένα ξηρής θερμότητας για τα υπόλοιπα μεταλλικά εργαλεία.

Αν για παράδειγμα είσαι τεχνίτρια άκρων, τότε σίγουρα θέλεις ένα κλίβανο θερμότητας ή ένα αποστειρωτή χαλαζία για τα μεταλλικά εργαλεία και ένα UV για τα υπόλοιπα. Αν δε θέλεις να αγοράσεις δύο, μπορείς για τα υπόλοιπα εργαλεία να χρησιμοποιήσεις χημικά σκευάσματα για απολύμανση ή να πετάς τα πορώδη προϊόντα όπως λίμες και μπάφερ.

Kris Nails & beauty products
0
Το καλάθι σας
  • Το καλάθι είναι άδειο